- Co tu dużo pisać o tej potrawie jednym słowem:szybko smacznie i kolorowo na obiad.
- Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz ryżu z warzywami firmy PIĄTNICA który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie.
-
Składniki
1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej
1/2 kg wołowiny na gulasz
4 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
1 puszka fasoli w zalewie
1 cebula dymka-nać
Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy:Skworcu
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta suszonej kolendry
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta chili jalapeno
szczypta pieprzu cayenne
3 ząbki czosnku
sól morska do smaku
200 g ryżu z warzywami Piątnica
Sposób przygotowania
- 1.
- Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki.
- 2.
- W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia
- 3.
- Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy.
Przepyszna propozycja, mniam
OdpowiedzUsuńSuper obiadek i bardzo ładnie podany :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję..;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń