STRONY

środa, 18 lutego 2015

Kostka czekoladowo-kawowa

  • Ciasto powstało spontanicznie, to połączenie smaku czekoladowego i kawowego otoczone polewą czekoladową i wiórkami, całość jest mocno sycąca i bardzo smaczna. Kawy w cieście nie czuć,  więc z powodzeniem mogą zajadać się nią dzieci.





Składniki:


Ciasto:
5 jajek
2 czubate łyżki śmietany 18%
20 dag mąki tortowej
15 dag masła
10 dag cukru
10 dag cukru brązowego trzcinowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 ml naparu kawowego-razem z fusami
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżki mleka 3,2%
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Dodatkowo:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe białe

  • Sposób przygotowania:


    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i sodą.

    Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut w temp 160*c Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na równe kwadraty obtaczamy w polewie i wiórkach, zostawiamy do stężenia.

                                                        Życzę smacznego :-)

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !