Składniki:
10 jaj gotowanych na twardo
5 jaj surowych
3-4 cienkie parówki dobrej jakości u mnie Paryżanki-Pekpol
100 g sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
kawałek pora
3 łyżki bułki tartej
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
5 jaj surowych
3-4 cienkie parówki dobrej jakości u mnie Paryżanki-Pekpol
100 g sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
kawałek pora
3 łyżki bułki tartej
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką.
Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy wzdłuż parówki i przykrywamy resztą masy.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową -wierzch i ustawiamy w większej blaszce napełnionej do 1/4 powierzchni naczynia wodą.Pieczemy około 1,2 godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z sosem chrzanowym na zimno.
Życzę smacznego ;-)
Ciekawy pomysł na pasztet :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcający ten eksperyment :) Pomysłowe!
OdpowiedzUsuńCiekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper to wymyśliłaś, super pomysł na pasztet
OdpowiedzUsuńStarałam się :)
UsuńHmm...bardzo intrygujący pomysł
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie
nono niezły pasztet..
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuńmożna użyć keksówki zamiast ceramiki?
OdpowiedzUsuńmoże być keksówka zamiast ceramiki?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :)
Usuń