Składniki:
Spód:
20 dag herbatników kakaowych
3 łyżki musli
10 dag masła
Masa serowa:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
15 dag cukru pudru
150 ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki żelatyny spożywczej
15 ml likieru miętowego
2 limonki
odrobina zielonego barwnika w żelu
Dodatkowo:
1 granat
Sos owocowy:
15 dag malin
10 dag jagód lub jeżyn
1 łyżka cukru
100 ml wody
20 dag herbatników kakaowych
3 łyżki musli
10 dag masła
Masa serowa:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
15 dag cukru pudru
150 ml śmietanki kremowej 30%
3 łyżki żelatyny spożywczej
15 ml likieru miętowego
2 limonki
odrobina zielonego barwnika w żelu
Dodatkowo:
1 granat
Sos owocowy:
15 dag malin
10 dag jagód lub jeżyn
1 łyżka cukru
100 ml wody
Sposób przygotowania:
Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy masę ciasteczkową, dociskamy łyżką, chłodzimy w lodówce.
Masa: Ser miksujemy z cukrem pudrem oraz ubitą wcześniej na sztywno śmietanką. Z limonki wyciskamy sok, podgrzewamy w rondelku i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia.Wlewamy do masy serowej, dodajemy likier miętowy oraz odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy na ciasteczkowy spód.
Sos: Jeżyny lub jagody i maliny podlewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, po tym czasie sos przecieramy przez sito. Przed podaniem polewamy sosem stężony sernik.
Życzę smacznego :-)
cudowny sernik, prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńMadziu bardzo dziękuję:)
UsuńŚwietny sernik! Ja nie lubię takich tępych od nadmiaru żelatyny serników. Dla mnie Twój sernik ma konsystencję w sam raz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :)
UsuńJaki kolor, a jak musi smakować :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek :-) oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńPyszny, ma ładny kolor , napewno smakuje obłędnie
OdpowiedzUsuń