STRONY

sobota, 23 maja 2015

Biały puszek

  • Kokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach!
  • W sam raz na weekend do kawy.




  • Składniki:

    Ciasto kokosowe:
    6 jaj
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
    2 łyżki wiórek kokosowych białych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem kokosowy:
    1 puszka mleka kokosowego
    200 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    20 dag masła

    Pianka z białej czekolady:
    300 ml śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    15 dag białej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania
  • Sposób przygotowania:


Ciasto: 
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum wsypywać stopniowo mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. 
Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.



 Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną,   wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Odstawiamy do wystudzenia. 

Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta.






Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce.





















 
                                                                Życzę smacznego ;-)

10 komentarzy:

  1. Pięknie to wygląda z tym białym bzem :) Ciasto cudowne! Moje smaki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda, musi byc p[yszne

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak logo się pięknie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja,prosze opublikowac na facebooku:))

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile piecze się biszkopt i jaka temperatura? Tak jak klasyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt pieczemy 30 minut w temp 160*c więc tak jak klasyczny biszkopt, wszystkie biszkopty piekę tak samo.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !