STRONY

niedziela, 24 maja 2015

Deser z rabarbarem alla panna cotta

  •  I pomyśleć że kiedyś nie znosiłam rabarbaru, kojarzył mi się z chwastem bez smaku, przekonałam się do niego w tym roku wstyd przyznać :)
  • Ten lekki orzeźwiający deserek z kwaskową galaretką z rabarbaru i słodkiej warstwy ze śmietanki i serka, najlepiej smakuje prosto z lodówki.Jest prosty do przygotowania, zjedzą go z chęcią nawet dzieci.




  • Składniki:

    5 łodyg rabarbaru
    3 łyżki cukru
    1 galaretka jagodowa
    1 galaretka pomarańczowa
    250 ml śmietany kremówki
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy
    15 dag serka homogenizowanego waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    bita śmietana
    płatki czekolady
    rabarbar karmelizowany w cukrze
    • Sposób przygotowania:


      Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. 
      Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody do uzyskania gładkiej płynnej masy.
      Śmietankę kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem i pastą waniliową, dodajemy serek homogenizowany,płynną żelatynę,  mieszamy. 
      Oczyszczony umyty rabarbar kroimy na małe kawałki zasypujemy cukrem, podlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy aż się rozpadnie, możemy zmiksować blenderem, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową, mieszamy, schłodzoną wylewamy na masę śmietanową. 
      Zostawiamy do całkowitego stężenia.Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i karmelizowanym rabarbarem. 
                                                                       Miłego weekendu kochani!



      Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !