STRONY

niedziela, 17 maja 2015

Rabarbarowe lody w ażurkach z mlecznej czekolady

  • Rabarbarowe lody podane w ażurowych kubeczkach z mlecznej czekolady Goplana, orzeźwiające, przepyszne , prawdziwa rozkosz dla podniebienia-co może być lepszego? Robiłam je ręcznie bo nie mam maszynki do lodów i musiałam je co chwila mieszać ale i tak wyszły pyszne!
  • Myślę że sposób ich podania zachęci Was do zrobienia.




  • Składniki:

    Mus z rabarbaru:
    6 lasek rabarbaru
    4 łyżki wody
    1/2 szklanki cukru

    Lody:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    300 ml śmietanki słodkiej kremówki
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej

    Ażurowe koszyczki z czekolady:
    1,5 tabliczki mlecznej czekolady Goplana
    silikonowe foremki do muffinek
    folia spożywcza
  • Sposób przygotowania:

  • Rabarbar myjemy kroimy w kostkę przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Następnie miksujemy blenderem na mus.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


  • Lody: Schłodzoną śmietankę ubijamy z pastą waniliową na puszysto, wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, dodajemy mus rabarbarowy, mieszamy delikatnie, rozlewamy do plastikowego pojemniczka i mrozimy parę godzin mieszając od czasu do czasu.

Ażurki czekoladowe: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na płynną masę.
Formy do muffinek układamy do góry dnem, okręcamy folią spożywczą, silikonowym pędzelkiem smarujemy formę robiąc esy floresy.  
Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia. 





 Przed podaniem delikatnie zdejmujemy z czekolady folię wkładamy po gałce lodów, przykrywamy kolejnym ażurkiem.

                                     Przepis bierze udział w konkursie "Z czekoladową nutą "  



Z czekoladową nutą      Rabarbarowa rewolucja    Akcja lodowa 2015




5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !