STRONY

środa, 27 maja 2015

Czekoladowy tort Goplana

Czekolada-to słowo to raj dla podniebienia i duszy, a jej miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie.


Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.
To zdecydowanie najlepszy  czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam!








CIASTO:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu czekoladowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao

 KREM CZEKOLADOWY:
½ litra śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana
3 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki

PONCZ DO NASĄCZENIA:
1 szklanka naparu z czarnej herbaty
4 łyżeczki brązowego cukru
150 ml likieru migdałowego

DEKORACJA:
Ażurki z deserowej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami Goplana


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Oddzielić  żółtka od białek, białka ubić z cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami.
Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika, wtedy idealnie się kroi.



Masa czekoladowa:
Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia.




Poncz:
Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym.





Przełożenie:
Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki.Podawać schłodzony.




                                                                Smacznego!


Przepis dołączam do konkursu Z czekoladową nutą 
Trzymajcie kciuki!


 Z czekoladową nutą




7 komentarzy:

  1. Wow, piękny torcik
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Choc za czekoladowymi zbytnio nie przepadam, to stwierdzam ze wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko torcik wspaniały , to ja się wpraszam na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie!!! W czerwcu będę robić tort dla chrześnicy, prosiła o czekoladowy, nie miałam jeszcze w sumie pomysłu na niego, ale Twój wygląda tak pysznie i kremowo, że chyba skorzystam z przepisu :) dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Iwonko dla dziecka tylko pominąć migdałowy likier, nasączyć tylko herbatą:)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !