STRONY

wtorek, 26 maja 2015

Jarzynowy krem

  • Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam.


  • Składniki:

    2 skrzydełka z kurczaka
    1/2 małego kalafiora
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 pora
    3 łyżki masła
    10 dag serka topionego śmietankowego
    liść laurowy
    jarzynka lub sól do smaku
    szczypta czarnego pieprzu do smaku
    świeży koperek do dekoracji
  • Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy wodą około 1,5 litra, dodajemy listek laurowy i gotujemy 25 minut. 
  • Pozostałe warzywa obieramy por kroimy w pół krążki a pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości.


Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, gotujemy całość jeszcze 10 minut, po czym kilka różyczek brokuła wyciągamy do dekoracji, tak samo skrzydełka, resztę zmiksować blenderem na krem. Gorącą zupę rozlać do miseczek udekorować koperkiem i kalafiorem, podawać.



Smacznego:-)

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczna zupa i pięknie podana

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka :) i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie zupy kremy, aksamitna faktura i pełnia smaku, Twój zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !