STRONY

czwartek, 28 maja 2015

Roladki na zielono z kalafiorem

  • Drobiowe mięso nigdy się nie nudzi pod warunkiem że zostaje nadziane różnymi farszami, tym razem z dodatkiem delikatnego kalafiora i aromatycznymi ziołami, jakimi dostałam od firmy  Rafex to propozycja na obiad zarówno ten codzienny jak i niedzielny.






Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
kilka różyczek kalafiora
4 duże liście sałaty
1 kulka sera mozzarella
1/2 pęczka szczypioru z dymki
sól do smaku
1 płaska łyżka ziołowej przyprawy do drobiu  Rafex w swoim składzie zawiera: (szałwia, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz biały, mięta pieprzowa, melisa)

Panierka
2 jaja
mąka kukurydziana
płatki kukurydziane
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet myjemy, dzielimy na cztery kotlety, delikatnie tłuczkiem rozbijamy przez woreczek foliowy, oprószamy solą i ziołową przyprawą.Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Kalafiora blanszujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. 
Na mięsie układamy po liściu sałaty, pokrojonego kalafiora i ser mozzarella, posypujemy szczypiorem zawijamy ciasno w roladki.


Obtaczamy mięso w mące kukurydzianej rozkłóconym jajku z solą oraz w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto. Podajemy gorące.




Taką bogatą mieszankę otrzymałam od firmy :-)

zapas starczy na długo!



Jeśli jesteście zainteresowani takimi przyprawami polecam sklep internetowy, Rafex
 Przyprawy są tanie a opakowania duże, przezroczyste dzięki temu doskonale widać co jest w środku, nie płacimy  więc za kolorowe  opakowanie tylko za towar, gorąco polecam!  


2 komentarze:

  1. Super pomysł na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł i przyprawy też są pyszne i aromatyczne. Aż w nosie kręci od tych aromatów :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !