- Kiedy otrzymałam herbaty z Basilur zapiałam z zachwytu-dosłownie! Nigdy nie piłam tak aromatycznych herbat, urzekły mnie smakiem i bogatym aromatem, mają piękne metalowe puszki dzięki temu są oryginalne i nadają się na prezent, każda ma wspaniale dobrany bukiet smaku, wręcz stworzona dla prawdziwych miłośników dobrej herbaty, polecam!
- Sernik.....
- Idealny na ciepłe dni , galaretka z cytrynowej herbaty Basilur, delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba!
-
Składniki:
Spód:
100 g okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Galaretka herbaciana:
2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur
2-3 łyżeczki żelatyny
1/2 litra gorącej wody
3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.
-
-
- Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką.
-
- Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy folię, kroimy i podajemy.
-
- Po aromatyczne herbaty zapraszam do internetowego sklepu Klik znajdziecie tu duży wybór dla siebie.
Smacznego!
Wspaniałe ciasto :-) lubię takie deserki na zimno :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho na zimno. Gratuluję wspaniałych produktów do testowania :)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam ale wyglada pysznie i zapewne tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńOrzeżwiajace ciacho, mniam
OdpowiedzUsuń