Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 4 czerwca 2015

Herbaciany sernik na zimno

  • Kiedy otrzymałam herbaty z Basilur zapiałam z zachwytu-dosłownie! Nigdy nie piłam tak aromatycznych herbat, urzekły mnie smakiem i bogatym  aromatem, mają piękne metalowe puszki dzięki temu są oryginalne i nadają się na prezent, każda ma wspaniale dobrany bukiet smaku, wręcz stworzona dla prawdziwych miłośników  dobrej herbaty, polecam!
  • Sernik.....
  • Idealny na ciepłe dni , galaretka z cytrynowej herbaty Basilur, delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba!





  • Składniki:

    Spód:
    100 g okrągłych biszkoptów

    Masa serowa:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    1/2 cytryny
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Galaretka herbaciana:
    2 czubate łyżeczki czarnej herbaty Cytryna&Limonka Basilur
    2-3 łyżeczki żelatyny
    1/2 litra gorącej wody
    3 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego
    1 łyżeczka soku z cytryny


  • Sposób przygotowania:

  • Herbatę cytrynową zalewamy 1/2 litra wrzątku zaparzamy 3 minuty, po czym przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny, słodzimy cukrem, mieszamy, zostawiamy do wystudzenia. Zimną płynną galaretkę wylewamy do formy keksowej o wym 11 /26 cm wyłożoną folią spożywczą, zostawiamy do całkowitego stężenia.


  •  Masa: Dobrze schłodzoną śmietankę wlewamy do miski dodajemy cukier puder, ser mascarpone startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok, miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia.




  • Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką.


  • Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy folię, kroimy i podajemy.


  • Po aromatyczne herbaty zapraszam do internetowego sklepu Klik  znajdziecie tu duży wybór dla siebie.
                                                                             Smacznego!






  • Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto :-) lubię takie deserki na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho na zimno. Gratuluję wspaniałych produktów do testowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam ale wyglada pysznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj