STRONY

wtorek, 16 czerwca 2015

Letni bigos

  • Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie.



  • Składniki:

    1 główka młodej kapusty
    1/2 kg szynki wieprzowej
    40 dag boczku gotowanego
    1 duży pęczek koperku
    2 cebule
    4 łyżki oleju
    1,5 szklanki rosołu
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawa do gołąbków
    jarzynka lub sól do smaku
    pieprz grubo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać. 

W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos.

Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Podawać gorące danie.

                                           Smacznego Wam życzę ;-)

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, faktycznie przy takich upałach długie przebywanie w kuchni nie służy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny bigosik, taki w sam raz na lato. Wersja lekka i dla mnie bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !