- Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci, podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :)
- Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak .
-
Składniki:
1 jajko
300 ml kefiru
1/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
wiśnie straciatella w żelu ZentisSposób przygotowania;
- Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać kefir, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella.
- Smacznego!
Uwielbiam takie racuszki :-)
OdpowiedzUsuńRacuszki kukurydziane są cudownie delikatne, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńRacuszków z mąki kukurydzianej jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić bo wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńWiśnie w żelu są przepyszne, przeważnie dodaję je do ciasta, ale racuchy z takimi wiśniami muszą smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne placuszki i fajny kolorek mają przez to że kukurydziane.Pozdrawiam ciepło :-)
OdpowiedzUsuńKocham takie wiśnie w żelu, można je wyjadać łyżką :)
OdpowiedzUsuńPyszne, z chęcią schrupałabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPychota takie placuszki, świetne
OdpowiedzUsuńAle pychota :) Aż smaka dostałam :)
OdpowiedzUsuń