STRONY

wtorek, 16 czerwca 2015

Racuszki kukurydziane z wiśniami straciatella

  • Proste mega puszyste racuszki na mące kukurydzianej które zawsze kojarzą mi się z kuchnią babci,  podane z wiśniami straciatella w żelu firmy ZENTIS to wspaniała słodka przekąska dla dzieci lub na podwieczorek :)
  • Takie wiśnie w żelu znajdą zastosowanie w wielu słodkich deserach typu gofry, naleśniki a nawet lody polane nimi smakują obłędnie, mają wspaniały smak .




  • Składniki:

    1 jajko
    300 ml kefiru
    1/4 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki kukurydzianej
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    wiśnie straciatella w żelu Zentis
  • Sposób przygotowania;

  • Jajko ubić z cukrem na puszysto, wlać kefir, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, wlać olej i całość zmiksować mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nalewać łyżką porcje ciasta, smażyć racuszki z obu stron na złocisto. Po usmażeniu podawać polane wiśniami straciatella.
  •                                                                                  Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Racuszki kukurydziane są cudownie delikatne, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszków z mąki kukurydzianej jeszcze nie próbowałam, muszę to zmienić bo wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiśnie w żelu są przepyszne, przeważnie dodaję je do ciasta, ale racuchy z takimi wiśniami muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszne placuszki i fajny kolorek mają przez to że kukurydziane.Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie wiśnie w żelu, można je wyjadać łyżką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, z chęcią schrupałabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychota :) Aż smaka dostałam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !