STRONY

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto"Pijany kokos"

  • Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari, delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy.





  • Składniki:

    Ciasto:
    5 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru

    Masa kokosowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    500 g serka mascarpone
    5 łyżek likieru kokosowego Canari
    1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
    4 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    150 ml przegotowanej wody
    150 ml likieru kokosowego Canari

    Masa z białej czekolady:
    330 ml śmietany kremówki
    1 tabliczka białej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:


 CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.



    PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.

MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu


MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.

PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.

        


                                                                              Życzę smacznego ;-)

Jeśli chcecie nabyć takie likiery do  swoich wypieków czy innych deserów zachęcam do odwiedzenia strony producenta HENKELL &CO VINPOL To jedna z firm która znalazła się w czołówce największych przedsiębiorstw w Polsce, w sektorze wyrobów winiarskich.Polecam bo likiery Canari są przepyszne!


                                                                   http://www.henkell-polska.pl/page_canari.html

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam kokosowe smaczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, takie mega kokosowe, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie się prezentuje, a że kokos uwielbiam, to jestem pewna ze by mi posmakował:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho i do tego ten likier!!! Rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj chyba wpadnę do ciebie na kawałeczek tej pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten likier! to ciasto musi być fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja to widzę i ja to wiem, że nie skończyłoby się na jednym kawałku, dlatego zapisuje przepis i chętnie z niego skorzystam. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !