STRONY

niedziela, 28 czerwca 2015

Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym

  • Makaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych,
  • mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce MALTA-PORCELANA BOGUCICE







Składniki:
25 dag makaronu wstążki

Sos cytrynowy:
1/2 cytryny ze skórką
10 dag serka ricotta
250 g słodkiej śmietanki 22%
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazyliowego pesto
pieprz kolorowy ziarnisty
sól morska do smaku
bazylia do dekoracji



Wykonanie dania:

Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple.

Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy.

Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu.


Życzę smacznego!

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !