Składniki:
25 dag makaronu wstążki
Sos cytrynowy:
1/2 cytryny ze skórką
10 dag serka ricotta
250 g słodkiej śmietanki 22%
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazyliowego pesto
pieprz kolorowy ziarnisty
sól morska do smaku
bazylia do dekoracji
Sos cytrynowy:
1/2 cytryny ze skórką
10 dag serka ricotta
250 g słodkiej śmietanki 22%
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazyliowego pesto
pieprz kolorowy ziarnisty
sól morska do smaku
bazylia do dekoracji
Wykonanie dania:
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple.
Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy.
Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu.
Życzę smacznego!
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękna zastawa, i fajny sosik cytrynowy.Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste a jednocześnie bogate w smaki dania! Wyglada pięknie!
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń