STRONY

czwartek, 11 czerwca 2015

Torcik śmietanowo-truskawkowy

  • Torcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący.




Składniki:

Różowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie

Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 kg serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
80 dag świeżych truskawek
wiórki kokosowe białe

Poncz:
1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek

Sposób wykonania:

Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła.

Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c.
Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty.

Masa:

Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.

Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce.



  • Smacznego;-)


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !