Składniki:
Różowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 kg serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
80 dag świeżych truskawek
wiórki kokosowe białe
Poncz:
1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie
Masa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 kg serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
80 dag świeżych truskawek
wiórki kokosowe białe
Poncz:
1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek
Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła.
Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c.
Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty.
Masa:
Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.
Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce.
Wspaniały :-) robię podobny krem i jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuń