STRONY

niedziela, 12 lipca 2015

Kruche babeczki o smaku białej czekolady i herbaty matcha

Kruche niepozorne babeczki, nadziane kremem o smaku białej czekolady i jeszcze mało popularnej herbaty matcha która ma konsystencję sypkiego pudru, i bogactwo antyoksydantów, w Japonii bardzo popularna , doskonale nadaje się do wypieków i kremów , nadaje charakterystycznego smaku, ale tez barwi je na piękny zielony kolor.







Składniki:


30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżka śmietany 18%
Szczypta soli

Krem:
350 ml śmietanki kremówki
1 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
10 dag białej czekolady
1 płaska łyżeczka herbaty matcha



Sposób wykonania:

Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, sól i cukier, dodać pokrojone zimne masło , żółtko,startą skórkę z cytryny i czubatą łyżkę śmietany, szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepić małe metalowe foremki do babeczek, włożyć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia.
Zimne korpusy wyjąć z foremek.

Nadzienie:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy dodajemy herbatę matcha, oraz połowę tabliczki białej czekolady, mieszamy aż całość się połączy.
Masę wkładamy na całą noc do lodówki, następnego dnia ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksem.
Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy babeczki, posypujemy resztą startej białej czekolady.
Smacznego!


6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !