STRONY

wtorek, 7 lipca 2015

Sernik z brzoskwiniowym musem




    • Kolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w jego pieczeniu,brzoskwiniowy mus z galaretką tylko dodaje mu smaku, idealny na lato!
    • Wypiek podałam na talerzu Agawa Gold-Bogucice
    • Na drugim planie Diament Gold-Bocucice


Składniki:
Tortownica 22 cm

Masa serowa:
80 dag twarogu mielonego
5 jaj
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki soku z cytryny

Mus brzoskwiniowy:
5 dojrzałych brzoskwiń
1 szklanka wody
2 galaretki brzoskwiniowe
1 łyżka cukru
brzoskwinie do dekoracji
mięta do dekoracji

Sposób wykonania:


  • MASA SEROWA: Zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera wbijamy całe jajka, dodajemy cukry, budyń śmietanę , masło i sok z cytryny, miksujemy krótko na gładką jednolitą masę około 3-4 minuty. Masę serową wylewamy do natłuszczonej tortownicy-można wyłożyć pergaminem.Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 160*c, na półkę niżej w piekarniku, stawiamy naczynie żaroodporne z wodą, wstawiamy sernik i pieczemy w kąpieli wodnej 55 minut. Sernik ma pozostać biały, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż będzie całkowicie zimny.

MUS BRZOSKWINIOWY: Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą wsypujemy cukier i gotujemy chwilę , miksujemy blenderem na gładki mus do gorącej masy wsypujemy galaretki mieszamy aż się rozpuszczą. Tężejącą masą zalewamy całkowicie zimny sernik, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy cząstkami brzoskwiń i świeżą miętą.




Smacznego ;-)



11 komentarzy:

  1. Wspaniały! Najbardziej właśnie lubię serniki bez spodu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik? Mus Brzoskwiniowy? Chyba mam przepis który łączy 2 rzeczy które wprost uwielbiam :D Pozdrawiam :)!

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe serniczek :) Musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik i mus brzoskwiniowy to idealne połączenie, chyba będę musiała pożyczyć przepis ;-)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem po wrażeniem wyglądu tego sernika, pięknie jest podany :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie podany serniczek i ten kolorek cudny. Smak to musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sernik, a taki z brzoskwiniami to już mmm...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !