STRONY

niedziela, 2 sierpnia 2015

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską

  • Puszyste ciasto na jogurcie naturalnym z przepysznymi smakami lata czyli borówkami-to wspaniały prosty deser na popołudniowe chwile przy kawie choć mnie najlepiej smakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!!




  • Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    16 g cukru waniliowego
    200 ml gęstego jogurtu naturalnego
    150 ml oleju roślinnego
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag borówki amerykańskiej
    mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu
    cukier puder do oprószenia

Wykonanie ciasta:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy


dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste.


Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut-do suchego patyczka, po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem.



Życzę smacznego;-)



Letnie owoce

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !