Składniki:
Ciasto:
6 jajek
120 g mąki tortowej
13 dag cukru
2 czubate łyżki ciemnego kakao
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
100 ml nalewki z czarnej porzeczki
100 ml przegotowanej wody
Krem śmietanowy:
1/2 litra śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
Wierzch:
1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa
25 dag borówki amerykańskiej
6 jajek
120 g mąki tortowej
13 dag cukru
2 czubate łyżki ciemnego kakao
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
100 ml nalewki z czarnej porzeczki
100 ml przegotowanej wody
Krem śmietanowy:
1/2 litra śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
Wierzch:
1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa
25 dag borówki amerykańskiej
Sposób wykonania :
Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy,
dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne masło, ponownie wymieszać,
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę.
Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu.
Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Smacznego;-)
Pięknie wygląda, na pewno smakowało pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki zdecydowanie - biszkopt, krem śmietanowy, owoce i galaretka - na lato idealne :)
OdpowiedzUsuńTo ja biegnę na kawkę i kawałek tej pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńWow, pysznie wygląda te ciasto, na lato idealne :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła! Dobrze, że wzięłam sobie do pracy trochę borówek do pogryzania to chociaż nimi się pocieszę, ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPycha, ciacho wygląda jak z cukiernii, cudo :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, jutro bede piec. Wiekszosc przepisow zawiera olej, potem to smierdzi, a tu maselko, naturalny smak! Napewno bedzie pyszne. Przepisa zachowany :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń