Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką krupczatką oraz solą. Ciepłą wodę połączyć z mlekiem oraz cukrem, dodać drożdże, oprószyć mąką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia, wymieszać z mąką, dodać majonez i wyrobić elastyczne ciasto, będzie się ono trochę kleić i będzie oporne ale tak ma być.
Wyrobione ciasto zostawiamy w spokoju do wyrośnięcia w ciepłym miejscu-około 45 minut.
Kurki opłukać większe pokroić na mniejsze kawałki, udusić na łyżce masła około 5 minut.
Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach,
układamy na blasze wyłożonej pergaminem - w odpowiedniej odległości bo pierogi wyrosną, posypujemy startym serem, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.
Smacznego !
Pyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńMmm, świetny miałaś pomysł, wygląda fantastycznie, takim jednym bym się a pewno najadła ;)
OdpowiedzUsuńFajnie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-) jadłam kiedyś podobne w restauracji i były smaczne :-)
OdpowiedzUsuńMmmm...wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny wpis w akcji "Pora na kurki 2015:
Pozdrawiam
Iwona
www.smakowitejadlo.com
Rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń