STRONY

piątek, 7 sierpnia 2015

Golonka z dipem, ziemniakami w chrzanie i Pilsnerem

  • Golonki w piwnej marynacie to doskonały, choć niedoceniany produkt na grilla ze względu na czas przygotowania, czasem warto jednak spróbować czegoś innego, podana z ziemniakami grillowanymi w chrzanie i kuflem zimnego piwa Pilsner stanowi prawdziwą ucztę!




Składniki:

2 małe golonki wieprzowe

Marynata:
2 łyżki musztardy delikatesowej
1 szklanka  piwa typu Pilsner
½ szklanki soku jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu

Dip grillowy:
2 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone
1 łyżka ketchupu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki w chrzanie:
4 młode ziemniaki
Masło
Liście chrzanu
Przyprawa do ziemniaków
Sól do smaku


Wykonanie potrawy:

MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.

DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.
Podawać z kuflem schłodzonego do 8*c piwa.

Kulinarne inspiracje z Love Beer

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !