Składniki:
2 małe golonki wieprzowe
Marynata:
2 łyżki musztardy delikatesowej
1 szklanka piwa typu Pilsner
½ szklanki soku jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu
Dip grillowy:
2 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone
1 łyżka ketchupu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki w chrzanie:
4 młode ziemniaki
Masło
Liście chrzanu
Przyprawa do ziemniaków
Sól do smaku
Marynata:
2 łyżki musztardy delikatesowej
1 szklanka piwa typu Pilsner
½ szklanki soku jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka roztartego w moździerzu kolorowego pieprzu
Dip grillowy:
2 łyżki musztardy
1 łyżka majonezu
3 ogórki kiszone
1 łyżka ketchupu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki w chrzanie:
4 młode ziemniaki
Masło
Liście chrzanu
Przyprawa do ziemniaków
Sól do smaku
Wykonanie potrawy:
MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.
DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko. Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.
Podawać z kuflem schłodzonego do 8*c piwa.
Pysznie wygląda :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń