STRONY

sobota, 8 sierpnia 2015

Ostry domowy ketchup z papryki i chili

  •  Weków nadal ciąg dalszy...mam nadzieję że skusicie się teraz na domowy ketchup z papryki czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla.
  • U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo!
  • Do ketchupu użyłam octu JAMAR




Składniki:

3 kg papryki czerwonej,
15 dag ostrej papryki chili,
2 główki czosnku,
4 liście laurowych,
1/2 kg cukru,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki soli,
350 ml octu 10%-JAMAR
300 ml oleju

Wykonanie:


Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.





Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.




Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.






Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !