STRONY

czwartek, 6 sierpnia 2015

Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą

  • Przepisów na ogórki w zalewie curry i kurkumie jest bardzo dużo-ja eksperymentowałam z nimi kilka razy i wreszcie doszłam do smaku który mi pasuje, dzielę się więc przepisem, polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. 





Składniki:



3 kg ogórków

Zalewa:
4 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1/3 szklanki soli
40 dag cukru
1-2 płaskie łyżki miodu naturalnego
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka gorczycy
1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
1 łyżeczka curry indyjskiego
1 łyżka kurkumy
kilka ziarenek ziela angielskiego


Wykonanie:



  • Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka. 
  • Zalewa: Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia. 
  • Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania. 
  • Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki.
  • Smacznego ;-)



Róbmy przetwory!

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !