Składniki:
3 kg papryki czerwonej,
15 dag ostrej papryki chili,
2 główki czosnku,
4 liście laurowych,
1/2 kg cukru,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki soli,
350 ml octu 10%-JAMAR
300 ml oleju
15 dag ostrej papryki chili,
2 główki czosnku,
4 liście laurowych,
1/2 kg cukru,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki soli,
350 ml octu 10%-JAMAR
300 ml oleju
Wykonanie:
Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół, wydrążamy nasiona ze środka, z chili robimy to samo tyle że w rękawiczkach-grozi poparzeniem! Czosnek obieramy z łusek.
Następnie papryki i obrany czosnek mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Zmielone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ocet, wsypujemy sól i cukier wrzucamy liście laurowe dodajemy koncentrat pomidorowy całość gotujemy 1 godzinę mieszając od czasu do czasu, po upływie tego czasu wlewamy olej gotujemy 15 minut-rozlewamy do wyparzonych słoiczków najlepiej małych, zakręcamy i gorące okręcamy w gruby koc-nie pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !