STRONY

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą

Czekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli chałwowych smaków.











Składniki:


Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3 żółtka
100 g masła
1 płaska łyżka ciemnego kakao
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Beza:
3 białka
3 łyżki cukru pudru
100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie 


Ciasto czekoladowe:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody


Masa chałwowa:
20 dag chałwy waniliowej
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
750 ml mleka
250 g masła


Dodatkowo:
½ szklanki marmolady lub powideł
Polewa czekoladowa
50 g chałwy waniliowej do posypania


Sposób wykonania:

Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą.



Beza:
Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec  30-35 minut-do zrumienienia bezy.
Studzić przy otwartym piekarniku.


Ciasto czekoladowe:
 Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.



Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak,  aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche .
Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Masa chałwowa:
200 ml mleka odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór mleka z budyniem i zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia.



Przełożenie:
Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami.
Smacznego!


5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !