STRONY

piątek, 23 października 2015

Risotto z kurczakiem, dynią i porem

Rewelacyjne jednogarnkowe danie, mieszanka dwóch kuchni polskiej i włoskiej,
 z ryżem, kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku,  ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Powstało przy użyciu produktów z tygodnia włoskiego, który nadal trwa w Lidl Polska
Polecam! 





Składniki:

1 filet z kurczaka
20 dag ryżu arborio Lidl
1 duży por
1/2 kg obranej dyni hokkaido
800 ml rosołu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine Lidl
50 g sera cheddar lub parmezan
1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie.
Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu,
następnie wsypujemy ryż arborio,
zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem, podawać natychmiast.

Bon Appetit!



Sposób na dynię 2015

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !