Rewelacyjne jednogarnkowe danie, mieszanka dwóch
kuchni polskiej i włoskiej,
z ryżem,
kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku, ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi
dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Powstało przy użyciu produktów z
tygodnia włoskiego, który nadal trwa w Lidl Polska
Polecam!
Składniki:
1 filet z kurczaka
20 dag ryżu arborio Lidl
1 duży por
1/2 kg obranej dyni hokkaido
800 ml rosołu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine Lidl
50 g sera cheddar lub parmezan
1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
1 duży por
1/2 kg obranej dyni hokkaido
800 ml rosołu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine Lidl
50 g sera cheddar lub parmezan
1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym,
kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3
minuty w głębokiej patelni na oliwie.
Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię
oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę
mieszając od czasu do czasu,
następnie wsypujemy ryż arborio,
zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na
wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż
wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą
oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem,
podawać natychmiast.
Bon Appetit!
Uwielbiam risotto. Mogłabym je jeść cały czas zmieniając tylko dodatki. Pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Ale smak... Smak musi być fenomenalny!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuń