Wilgotne biszkoptowe blaty o
smaku krówki, słodki miodowo- jajeczny krem, zwieńczenie całego ciasta to
czekoladowa rozpływająca się w ustach pianka. Brzmi pysznie….
Pomysł na to ciasto powstał z
inspiracji wieloma innymi przepisami, strasznie bałam się, co z tego mi
wyjdzie, zdałam się tylko na swoje wyobrażenie smaków-nie zawiodło mnie!
Jest idealne, kto lubi kremowe
przekładańce myślę, że go wypróbuje- u mnie znajdzie się po raz kolejny na
świątecznym stole. Polecam.
Składniki:
Ciasto krówka:
Blaszka o wym 25/30 cm
4 jajka
1 duży budyń o smaku krówki (na
750 ml mleka)
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżki kakao
Poncz:
60 ml likieru adwokat Dalkowski
150 ml przegotowanej zimnej
wody
Krem miodowy:
3 żółtka
100 g miodu lipowego płynnego
½ kg sera mascarpone
60 ml likieru adwokat
Pianka czekoladowa:
350 ml śmietany kremowej
1 tabliczka deserowej czekolady
Kakao naturalne do oprószenia
Ażurki czekoladowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto
krówka:
Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania
cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia,
budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do
połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do wyłożonej
pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp
170*c-do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto
rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to
opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej.
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na
połowę.
Ciasto najlepiej upiec dzień
przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.
Poncz:
Likier mieszamy z wodą.
Masa miodowa:
Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego
kremu, odstawiamy.
W drugiej misce łączymy żółtka
z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż
masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i
miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy
delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.
Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku
aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy
chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do
połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub
najlepiej na całą noc.
Następnego dnia miksujemy na
gładki sztywny krem.
Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta nasączamy
połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem,
nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową.
Oprószamy kakao, dekorujemy,
chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Wspaniałe ciacho :-) poproszę kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, na pewno wypróbuję na święta :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, narobiłaś mi wielkiej chęci
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! Poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń