STRONY

czwartek, 26 listopada 2015

Ciasto piernikowe z dżemem

Prosta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci.




Składniki:


2 szklanki mąki pszennej (czubate)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
zielony lukier do polania
srebrne perełki  do dekoracji

Sposób wykonania:


Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki.

Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut w temp 180*c


Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem, udekorować perełkami.

Słodkich wypieków ;-)



7 komentarzy:

  1. Aż poczułam jego świąteczny zapach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W jakiej temperaturze piec to Ciasto??

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta :) Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piernikowe smaki, nie tylko na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie i na pewno wprowadza do domu zapach Świąt :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !