Prosta propozycja świątecznego ciasta
piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w
przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet
dzieci.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (czubate)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
zielony lukier do polania
srebrne perełki do dekoracji
4 jajka
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy
zielony lukier do polania
srebrne perełki do dekoracji
Sposób wykonania:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę,
wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki
suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki.
Do masy dodać płynną czekoladę oraz
stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o
wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut w temp 180*c
Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż
dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem,
udekorować perełkami.
Słodkich wypieków ;-)
Aż poczułam jego świąteczny zapach;)
OdpowiedzUsuńW jakiej temperaturze piec to Ciasto??
OdpowiedzUsuń180 *c
UsuńUwielbiam takie ciasta :) Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piernikowe smaki, nie tylko na święta:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie i na pewno wprowadza do domu zapach Świąt :))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń