STRONY

czwartek, 26 listopada 2015

Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem

Prosta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska  całość komponuje się idealnie. Polecam.




Składniki:

1 opakowanie lodowych sałat
1 pieczona pierś kacza
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki suszonych wiśni

Dressing:
6 łyżek oleju lnianego
2 ząbki czosnku- użyłam 1/2 łyżeczki  koncentratu czosnkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Świeżo zmielony czarny pieprz
Sól morska do smaku


Sposób wykonania:

Pieczone piersi kacze, pokroić na niezbyt grube plastry, u mnie bez skóry.
Marchewkę obrać umyć pokroić w cieniutkie grube paski, cebulę w piórka.
W salaterce ułożyć miks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać.

Dressing:
Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym  dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu polać sałatkę , wymieszać przed podaniem. 
Można ją również posypać ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!

Zachęcam do zapoznania się z asortymentem zdrowych koncentratów, bez konserwantów,
Proeco Polska  znajdą one szerokie zastosowanie do zup, mięs, sałatek, marynat itp.





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !