STRONY

wtorek, 3 listopada 2015

Granola z naturalnym jogurtem

Zdrowe musli z dodatkiem bakalii podane z naturalnym jogurtem ,
to ekspresowy pomysł na śniadanie, taka chrupiąca kompozycja polana miodem i dopełniona świeżymi owocami, dostarczy energii na cały dzień.  
Podałam je w niepowtarzalnym słoiczku  od Friends of Glass.
Taki słoiczek wystarczy zamknąć i zabrać ze sobą do pracy....
Nie musimy się martwić o głód ;)







Składniki:

2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
50 g chipsów z banana
50 g suszonego mango
150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały,  żurawina, rodzynki
2 łyżki płatków kokosu
1/3 szklanki płynnego miodu
3 łyżki syropu   trzcinowego
4 łyżki oleju kokosowego
Szczypta soli do smaku
Dowolne świeże owoce- u mnie winogrona i mandarynki
200 ml jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

Płatki błyskawiczne mieszamy z suszonymi owocami, oraz bakaliami, rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160*c.
W rondelku umieszczamy miód, olej, oraz syrop z cukru trzcinowego, solimy szczyptę i podgrzewamy do połączenia składników, tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę na blaszce i zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać.
Studzimy,  jeszcze raz mieszamy.
Mieszankę wsypujemy warstwowo do pucharków lub słoiczków, polewamy jogurtem naturalnym, dekorujemy świeżymi dowolnymi owocami i podajemy.

Smacznego!





4 komentarze:

  1. zdrowo i pięknie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie danie przygotowuję sobie na podwieczorek, tylko, że ja mam granolę czekoladową, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !