Zdrowe musli z dodatkiem
bakalii podane z naturalnym jogurtem ,
to ekspresowy pomysł na
śniadanie, taka chrupiąca kompozycja polana miodem i dopełniona świeżymi
owocami, dostarczy energii na cały dzień.
Podałam je w niepowtarzalnym słoiczku od Friends of Glass.
Taki słoiczek wystarczy zamknąć i zabrać ze sobą do pracy....
Nie musimy się martwić o głód ;)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
błyskawicznych
50 g chipsów z banana
50 g suszonego mango
150 g mieszanych bakalii-orzechy
włoskie, nerkowce, pekan, migdały, żurawina, rodzynki
2 łyżki płatków kokosu
1/3 szklanki płynnego miodu
3 łyżki syropu trzcinowego
4 łyżki oleju kokosowego
Szczypta soli do smaku
Dowolne świeże owoce- u mnie winogrona i mandarynki
200 ml jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Płatki błyskawiczne mieszamy z
suszonymi owocami, oraz bakaliami, rozkładamy równomiernie na blaszce do
pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 160*c.
W rondelku umieszczamy miód,
olej, oraz syrop z cukru trzcinowego, solimy szczyptę i podgrzewamy do
połączenia składników, tak przygotowanym syropem polewamy mieszankę na blaszce
i zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać.
Studzimy, jeszcze raz mieszamy.
Mieszankę wsypujemy warstwowo do
pucharków lub słoiczków, polewamy jogurtem naturalnym, dekorujemy świeżymi
dowolnymi owocami i podajemy.
Smacznego!
lekko, zdrowo, a jak pysznie!
OdpowiedzUsuńzdrowo i pięknie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Często takie danie przygotowuję sobie na podwieczorek, tylko, że ja mam granolę czekoladową, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm pysznie :)
OdpowiedzUsuń