Nie ma nic lepszego w chłodne
jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad.
Moja propozycja to zupa
ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana kiełbasa bamberska od firmy Tradycyjne jadło, kiedy przeczytałam etykietę byłam zachwycona jak mało w niej składników,
tylko mięso, sól peklowa i przyprawy, idealna!
rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem.
rzadko się trafia na takie w sklepie, polecam z czystym sumieniem.
Składniki:
60 dag ziemniaków
2 skrzydełka z kurczaka
100 g kiełbasy podsuszanej
bamberskiej Tradycyjne jadło
1 duży por
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łyżki masła
100 g serka topionego
śmietankowego
jarzynka lub sól do smaku
kolorowy pieprz w ziarnach do
smaku
gałka muszkatołowa do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Skrzydełka opłukać pod zimną
bieżącą wodą, włożyć do garnka, ziemniaki i marchewkę oskrobać, pokroić na
kawałki, dodać do skrzydełek, zalać zimną wodą-tyle aby całość się przykryła,
gotować na wolnym ogniu, doprawiając do smaku jarzynką lub solą.
Por pokroić na pół krążki,
poddusić na rozgrzanym maśle na patelni razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem-nie dopuścić do zrumienienia!
dodać do zupy, gotować aż ziemniaki
będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę oraz serek topiony, mieszać aż się rozpuści.
Doprawić
zupę utartym w moździerzu pieprzem kolorowym oraz gałką muszkatołową. Posypać
posiekaną natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
A tak wyglądała moja paczuszka od firmy do testowania:
Polecam zajrzeć koniecznie i przyjrzeć się asortymentowi firmy
Uwielbiam takie zupki. Są pyszne i pożywne :-)
OdpowiedzUsuńMmmm...musi byc pyszna ta zupka ;)
OdpowiedzUsuńPysznie :) też czekam na taką paczuszkę :)
OdpowiedzUsuń