Rozgrzewająca propozycja na
syty jesienno zimowy obiad, kasza podana z kremowym sosem na przecierze
pomidorowym , z cukinią i papryką, dość wyrazisty smak łagodzi dodatek sera
mascarpone, całość komponuje się wyjątkowo dobrze, polecam!
Składniki:
200 g kaszy jęczmiennej perłowej Risana
Sos :
½ schabu bez kości
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 duża cebula
5 łyżek oleju
4 ząbki czosnku
½ cukinii
15 dag sera mascarpone
1 szklanka wody
Sól morska do smaku
Biały pieprz do smaku
Suszona natka pietruszki do
smaku
Płatki chili szczypta
1 łyżeczka słodkiej papryki
Świeża natka pietruszki
Sposób wykonania:
Kaszę jęczmienną ugotować wg
przepisu na opakowaniu, odcedzić trzymać w cieple.
Sos:
Schab pokroić w kostkę. Cebulę
obrać posiekać drobno, obrany czosnek przecisnąć przez praskę , zeszklić razem
na rozgrzanym oleju w garnku, dodać schab, oprószyć natką pietruszki i doprawić
płatkami chili, przykryć garnek i dusić, w trakcie dodać pokrojoną na krążki
marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, dolać szklankę wody i dusić aż
warzywa i mięso będą miękkie.
10 minut przed końcem gotowania
wlać przecier pomidorowy i dodać pokrojoną cukinię , doprawić do smaku
pozostałymi przyprawami i solą, dodać ser mascarpone, zagotować, zestawić z
ognia.
Podawać z ugotowaną ciepłą kaszą posypaną świeża natką pietruszki.
Smacznego!
Ależ smacznie :) Wygląda przesmacznie
OdpowiedzUsuńPyszne danie, jak dla mnie - obiad idealny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :-) na jesienną aurę są znakomite :-)
OdpowiedzUsuń