Sernik o korzennej
delikatnej nucie , z masą serową bez
zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na
świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z
lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty
wypróbowania!
Składniki:
Tortownica o wym 22 cm
Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy
korzennej dr.Oetker
Masa serowa:
½ kg chudego twarogu
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka
4 jajka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka kandyzowanej skórki
pomarańczowej
Śniegowa czapa waniliowa:
300 ml śmietany kremowej 30%
150 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 ml likieru waniliowego Dalkowski
1 łyżeczka żelatyny
Ponadto:
Biała polewa czekoladowa dr.Oetker
Śnieżynki cukrowe dr.Oetker
Sposób wykonania:
Kruszonka:
Wszystkie suche składniki na
kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i
rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej
pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.
Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie
miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko
zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na
korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut,
po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku
przy uchylonych drzwiczkach.
Śniegowa czapa:
Schłodzoną śmietanę połączyć z
zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego
gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się
zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę
oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony
sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować
śnieżynkami.
Schłodzić w lodówce.
Ale pysznie wygląda. Kochana porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity wypiek:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńwitam! wspaniała stronka z przepisami dopiero trafiłam i czuję,że zostanę na dłużej pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńTen sernik to poezja!!! zabieram z talerzykiem :)
OdpowiedzUsuńWitam ,czy na tortownice 26 cm mozna podwoic produkty ?
OdpowiedzUsuńMożna podwoić składniki kruszonki, co do masy serowej trzymałabym się tych proporcji, będzie tylko cit niższy....
UsuńPozdrawiam:)