STRONY

wtorek, 17 listopada 2015

Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą

Sernik o korzennej delikatnej  nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania!






Składniki:

Tortownica o wym 22 cm
Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej dr.Oetker

Masa serowa:
½ kg chudego twarogu
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka
4 jajka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Śniegowa czapa waniliowa:
300 ml śmietany kremowej 30%
150 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 ml likieru waniliowego Dalkowski
1 łyżeczka żelatyny

Ponadto:
Biała polewa czekoladowa dr.Oetker
Śnieżynki cukrowe dr.Oetker

Sposób wykonania:

Kruszonka:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.

Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Śniegowa czapa:
Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami.
Schłodzić w lodówce.






7 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda. Kochana porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wspaniała stronka z przepisami dopiero trafiłam i czuję,że zostanę na dłużej pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik to poezja!!! zabieram z talerzykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ,czy na tortownice 26 cm mozna podwoic produkty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można podwoić składniki kruszonki, co do masy serowej trzymałabym się tych proporcji, będzie tylko cit niższy....
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !