Czasem warto zamiast obiadu z
dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie
sycąca
Tym razem zrobiłam ją z
pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella przełamał jej pikantność a
oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli
ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować.
Składniki:
Ciasto na dwie duże pizzy:
½ kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
6 dużych pieczarek
20 dag sera mozzarella
½ czerwonej papryki
15 dag pikantnej chorizo
½ słoiczka oliwek kalamata z
suszonymi pomidorami
sos pomidorowy do ciasta
przyprawa do pizzy do smaku
świeża rukola do posypania
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną wymieszać z
suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać
wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się
podwoi.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na
dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze, smarujemy sosem pomidorowym,
Układamy plasterki pokrojonych
pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem
mozzarella, układamy oliwki.
Posypujemy przyprawą do pizzy.
Wkładamy do nagrzanego do 200*c
piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia i rozpuszczenia
sera, podajemy posypaną świeżą rukolą.
Bon Appetit!
nigdy nie jadłam chorizo ale taką pizzę chętnie bm zjadła, szczególnie, że ma oliwki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Juz czuję ten wspaniały zapach pizzy.... mmmmmm..... :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne dodatki, zjadłabym taką pizzę.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka wieczorem :)
OdpowiedzUsuń