Ryby pod każdą postacią
uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone,
za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji,
jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę.
Na pewno przepis
docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na
bożonarodzeniowy obiad.
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi ze skórą
½ cytryny
2 łyżeczki suszonego tymianku
Sól gruboziarnista himalajska
do posypania
4 ząbki czosnku
Pieprz cytrynowy do smaku
Sposób wykonania:
Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem
papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem
kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać
gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w
środek włożyć po dwa ząbki czosnku, zawiązać i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Piec w nagrzanym piekarniku do
180*c przez 20 minut, serwować w całości na półmisku, podawać z dowolnymi
dodatkami.
Smacznego ;-)
uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńPstraga uwielbiam, a takie najprostsze rybki są najlepsze
OdpowiedzUsuń