STRONY

piątek, 27 listopada 2015

Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce




Ryby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę. 
Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad.




Składniki:

2 wypatroszone pstrągi ze skórą
½ cytryny
2 łyżeczki suszonego tymianku
Sól gruboziarnista himalajska do posypania
4 ząbki czosnku
Pieprz cytrynowy do smaku

Sposób wykonania:

Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek włożyć po dwa ząbki czosnku, zawiązać i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut, serwować w całości na półmisku, podawać z dowolnymi dodatkami.

Smacznego ;-)



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !