STRONY

niedziela, 29 listopada 2015

Świąteczna kostka piernikowa

Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla dzieci lub dla  tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem.





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (czubate)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
gotowa polewa toffi
wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.
 Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej,
wylać do wyłożonej pergaminem blaszki  o wym 25 /30 cm. 

Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki. 

Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz wiórkach kokosowych. Odstawić do stężenia. 

Smacznych wypieków !


5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na podanie piernika! Pysznie wygląda! ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam

    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! to musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na świąteczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są urocze i z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !