Piernik pokrojony w kwadratową kostkę, obtoczony
w polewie toffi i wiórkach kokosowych to propozycja na świąteczny deser dla
dzieci lub dla tych którzy nie przepadają za przekładanymi ciastami z kremem.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (czubate)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
gotowa polewa toffi
wiórki kokosowe do obtoczenia
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
gotowa polewa toffi
wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz
przyprawą do piernika.
Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim
strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche,
delikatnie mieszać tak aby nie zrobiły się grudki.
Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej,
wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm.
Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe
kostki.
Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz
wiórkach kokosowych. Odstawić do stężenia.
Smacznych wypieków !
To wygląda serio smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG:)
Świetny pomysł na podanie piernika! Pysznie wygląda! ja zapraszam na ''sernik z miodowymi roladkami'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
łał! to musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na świąteczny deser :)
OdpowiedzUsuńSą urocze i z pewnością pyszne! :)
OdpowiedzUsuń