STRONY

czwartek, 5 listopada 2015

Różana szarlotka w kratkę

Klasyczna szarlotka z różanym twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy , smakuje wyjątkowo.
Polecam to ciasto w towarzystwie aromatycznej herbaty Lady White Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku.





Składniki:

Ciasto:
45 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
30 dag masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
15 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Masa :
1 litr prażonych winnych jabłek z cukrem
2 czubate łyżki konfitury z płatków róż
Cukier puder do oprószenia
 Herbata do podania

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą  i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki.

Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem.
Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia.
Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty.

Słodkich wypieków ;-)

5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !