Klasyczna szarlotka z różanym
twistem. Przepyszne połączenie kruchego ciasta, kwaskowej masy jabłkowej z
różaną konfiturą która nadaje jej szczególny charakter. Nie wymaga dużej wprawy
, smakuje wyjątkowo.
Polecam to ciasto w
towarzystwie aromatycznej herbaty Lady White Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej
herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a
serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku.
Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki pszennej
5 dag mąki kukurydzianej
30 dag masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
15 dag cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą
wanilią
Masa :
1 litr prażonych winnych jabłek
z cukrem
2 czubate łyżki konfitury z
płatków róż
Cukier puder do oprószenia
Herbata do podania
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego
masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie
szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie
części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki.
Większą część wylepić lub
rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem.
Masę uprażonych
jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe
ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski,
ułożyć kratkę na jabłkach.
Ciasto piec w nagrzanym
piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia.
Całkiem zimne oprószyć przed
podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty.
Słodkich wypieków ;-)
Mmmm..cała kompozycja wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szarlotka i herbata...nie ma nic lepszego :)
UsuńKochama to ja wpadam na taką pyszną szarlotkę ;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, zapraszam!
UsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuń