STRONY

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Drożdżowa strucla makowa

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy.
Przepis na dwie średnie strucle.





Składniki:


Ciasto:
65 dag mąki pszennej tortowej
35 g świeżych drożdży
350 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
120 g cukru
½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
2 jajka
70 g masła
szczypta soli
opcjonalnie czerwony barwnik w żelu

Masa makowa:
1 puszka masy makowej 
1 jajko
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w syropie
2 łyżki mielonych migdałów

Dodatkowo:
Czerwony lukier
Śnieżynki cukrowe

Sposób wykonania:


Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia.
 Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość należy dozować wg swojego uznania, zależnie jaki efekt kolorystyczny chcemy uzyskać, oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać.

Przygotowanie strucli:

Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.

Zimną struclę polewamy czerwonym lukrem i dekorujemy śnieżynkami.
Słodkich wypieków!


4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !