Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się
bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta
drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy.
Przepis na dwie średnie strucle.
Składniki:
Ciasto:
65 dag mąki pszennej tortowej
35 g świeżych drożdży
350 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
120 g cukru
½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
2 jajka
70 g masła
65 dag mąki pszennej tortowej
35 g świeżych drożdży
350 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
120 g cukru
½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
2 jajka
70 g masła
szczypta soli
opcjonalnie czerwony barwnik w żelu
Masa makowa:
1 puszka masy makowej
1 jajko
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w
syropie
2 łyżki mielonych migdałów
Dodatkowo:
Czerwony lukier
Śnieżynki cukrowe
Sposób wykonania:
Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½
szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut
do podrośnięcia.
Mąkę
wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać
mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto
ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z barwnikiem czerwonym-ilość
należy dozować wg swojego uznania, zależnie jaki efekt kolorystyczny chcemy
uzyskać, oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić
obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać
jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać.
Przygotowanie strucli:
Ciasto białe podzielić na dwie
części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w
rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć
wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów,
całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do
blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy około 30- 35 minut w temp
180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy
ciasto w środku się nie klei.
Zimną struclę polewamy czerwonym
lukrem i dekorujemy śnieżynkami.
Słodkich wypieków!
Bardzo fajne świąteczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, musi być smaczna
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń