STRONY

niedziela, 20 grudnia 2015

Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi


Przed nami wyjątkowy czas....

Czas spotkań w rodzinnym gronie wśród pysznych smakołyków, czas wspólnych rozmów, zwolnionego czasu, gdzie nikt się nie śpieszy.

Jeśli zastanawiacie się jeszcze co podać na świąteczny stół, czym zaskoczyć gości, myślę że te mięciutkie pierniczki  będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. 
Korzenne aromaty jakie uwalniają się podczas ich pieczenia rozgrzewają ciało i umysł.

Warto zaangażować do ich przygotowania szczególnie najmłodszych, niech aromat pieczonego piernika kojarzy się dzieciom z ta podniosłą atmosferą, jaką jest nadchodzące Boże Narodzenie.

Zatem życzę Wam Radosnych Spokojnych Wesołych Świąt!




Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag miodu naturalnego
10 dag masła
15 dag cukru
1,5 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 jajka
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Szczypta soli

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla

Przełożenie:
1 mały słoiczek powideł śliwkowych

Do ozdabiania:
Lukier plastyczny biały
Srebrne i złote cukrowe perełki

Sposób wykonania:


Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.

Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką, wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c.

Po upieczeniu studzimy. 
Połowę pierniczków obklejamy rozwałkowanym lukrem plastycznym, zostawiamy w temp pokojowej aż stwardnieje, wtedy dekorujemy  malując wzorki przygotowanym wcześniej białym zwykłym lukrem, który przygotowujemy tak:
Białko jaja ubijamy na sztywną pianę dodajemy po łyżce przesianego cukru pudru oraz kroplę ulubionego aromatu do ciast, miksujemy mieszadłem do ubijania piany, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
Ozdabiamy perełkami cukrowymi wg uznania.

Zimne pierniczki przekładamy powidłami i sklejamy wybrzuszeniami na zewnątrz.

Słodkich wypieków !

Przepis bierze udział w świątecznej akcji; Dobrze wypieczone święta  na Durszlaku

Dobrze wypieczone święta









8 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !