Na sylwestrowej domówce
najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo
czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z
dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów, zachęcam do wypróbowania
tej propozycji!
Składniki:
1 opakowanie ciasta
francuskiego świeżego
10 dag wędzonej szynki serrano
50 g sera cheddar
50 g sera grana padano lub
parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi
3 cebulki dymki ze szczypiorem
Sos:
½ szklanki sosu czosnkowego
2 łyżki ketchupu łagodnego
Zioła włoskie do smaku
Sposób wykonania:
Sos czosnkowy wymieszać z
ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich.
Ciasto francuskie dobrze
schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi
brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi
na tarce serami, oraz posiekaną cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po
upieczeniu.
Tak przygotowane ciasto
zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej
papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu podajemy ciepłe,
choć rewelacyjnie smakują też na zimno posypane resztą cebuli.
Smacznego!
Bardzo fajna przekąska na imprezkę :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne nie tylko na Sylwestra ;) super pomysł
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym chyba wszystkie :)
OdpowiedzUsuń