STRONY

środa, 30 grudnia 2015

Francuskie rollsy z szynką serrano

Na sylwestrowej domówce najlepiej sprawdzą się niewielkie przystawki, takie które nie wymagają dużo czasu ani umiejętności, dlatego ja mam propozycję z ciasta francuskiego z dodatkiem szynki serrano i wyrazistych w smaku serów, zachęcam do wypróbowania tej propozycji!





Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego
10 dag wędzonej szynki serrano
50 g sera cheddar
50 g sera grana padano lub parmezanu-każdy inny ostry się sprawdzi
3 cebulki dymki ze szczypiorem
Sos:
½ szklanki sosu czosnkowego
2 łyżki ketchupu łagodnego
Zioła włoskie do smaku

Sposób wykonania:

Sos czosnkowy wymieszać z ketchupem oraz odrobiną ziół włoskich.
Ciasto francuskie dobrze schłodzone rozwinąć na płat. Wysmarować sosem zostawiając po 1,5 cm od krawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po upieczeniu.



Tak przygotowane ciasto zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20  minut-do lekkiego zrumienienia.

Po upieczeniu podajemy ciepłe, choć rewelacyjnie smakują też na zimno posypane resztą cebuli.
Smacznego!

Przekąski sylwestrowe

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !