STRONY

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Wiśniowa bajka

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej  śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka!




Składniki:

Ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
1 szklanka śmietany kremówki
1 budyń śmietankowy
 2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru

Warstwa wiśniowa
30 dag cukru żelującego trzcinowego
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki soku z cytryny
Poncz:
½ szklanki syropu z wiśni
50 ml wódki
1 łyżeczka cukru pudru

Warstwa śmietanowa:
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki czubate cukru pudru
2 torebki śmietan fix

Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c.
Po upieczeniu studzimy biszkopt .

Masa wiśniowa:
Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę,
mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Krem budyniowy:
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.
Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Poncz:
Wódkę mieszamy z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.

Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.

Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem wiśniowym, wykładamy  tężejącą masę wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Słodkich wypieków!

Rady:
Jeśli nie macie cukru żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami wiśniowymi, konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny.






4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !