Ciasto które wzbudza zachwyt,
idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową
masą budyniową i warstwą delikatnej
śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie
ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie
zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka!
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
½ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem budyniowy:
1 szklanka śmietany kremówki
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru
Warstwa wiśniowa
1 słoik wiśni drylowanych
30 dag cukru żelującego
trzcinowego
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki soku z cytryny
Poncz:
½ szklanki syropu z wiśni
50 ml wódki
1 łyżeczka cukru pudru
Warstwa śmietanowa:
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki czubate cukru pudru
2 torebki śmietan fix
Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych
białych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby
ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka,
zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na
najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa
pozostała puszysta.
Tak przygotowane ciasto
wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w
temp 160*c.
Po upieczeniu studzimy biszkopt
.
Masa wiśniowa:
Z wiśni odlewamy pół szklanki
soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla,
zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z
cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę,
mieszamy do jej rozpuszczenia.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krem budyniowy:
Żelatynę zalewamy 150 ml
gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie
rozpuści.
Budyń gotujemy w dwóch
szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy
rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego
wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa
pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę
ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po
łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.
Poncz:
Wódkę mieszamy z odłożonym
wcześniej sokiem z wiśni, słodzimy łyżeczką cukru pudru.
Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę
ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz śmietan fiksy aż do
uzyskania puszystej masy.
Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem
wiśniowym, wykładamy tężejącą masę
wiśniową , następnie krem budyniowy, układamy warstwę podłużnych biszkoptów i
następnie krem śmietanowy, oprószamy grubo białymi wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi
dzień gdy smaki się połączą.
Słodkich wypieków!
Rady:
Jeśli nie macie cukru
żelujacego do masy wiśniowej, możecie go zastąpić 2 galaretkami wiśniowymi,
konsystencja będzie bardziej „galaretkowata” ale smak bardzo podobny.
Wygląda naprawdę bajecznie :-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa bajka, wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńA czy to mogą być wiśnie z kompotu?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :)
Usuń