STRONY

czwartek, 31 grudnia 2015

Piernikowe serca


Korzenne ciasteczka, w formie kształtnych serc, to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto zaangażować najmłodszych ich wycinanie i ozdabianie to frajda dla całej rodziny!






Ciasteczka:
·         30 dag mąki pszennej
·         20 dag masła
·         10 dag cukru
·         1 torebka cukru z prawdziwą wanilią 
·         2 żółtka
·         2 łyżeczki przyprawy do piernika
·         1 łyżka miodu gryczanego
Lukier:
·         1 białko
·         1 szklanka cukru pudru
·         Kuleczki zbożowe  w różowej skorupce Delecta
·         Kuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta


Sposób wykonania:


Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła, żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.

Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto. 
Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka.
Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły.


Lukier:

Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka przesiać, dzięki temu będzie pulchny.
Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam naturalnymi kuleczkami zbożowymi Delecta.
Słodkich wypieków!
Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…



5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pierniczki z tego przepisu muszą poleżeć, czy można upiec tóż przed świętami? 😉

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !