STRONY

wtorek, 1 grudnia 2015

Roladki drobiowe rolowane w boczku z suszonymi pomidorami pieczone na ziemniakach


Propozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym.
Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam!




Składniki:

1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
5 pojedynczych filetów z kurczaka
10 plastrów chudego boczku łuskanego
1 czerwona papryka
1 cebula
15 dag sera cheddar
Majonez do posmarowania
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków
Świeży rozmaryn
2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na grubsze cząstki, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz solą, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

Mięso drobiowe płuczemy, rozbijamy na pięć kotletów, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony, smarujemy cieniutko majonezem, układamy pokrojone w paseczki osączone z zalewy suszone pomidory, oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy w roladki, okręcamy każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i układamy na ziemniakach. 

Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Całość przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1 godziny. 
Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie się zrumieniło.
Podajemy gorące danie z ulubioną surówką.


Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktów firmy DAGOMA- to wieloletnia tradycja w nowym wydaniu, w firmie której produkuje się według oryginalnych  tradycyjnych receptur, zachęcają również przystępne ceny i wspaniały smak. Polecam!





2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !