Propozycja obiadowa dla
zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym.
Całość komponuje się
znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a
potem robi się już samo. Polecam!
Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym
miąższu
5 pojedynczych filetów z
kurczaka
15 dag suszonych pomidorów w oleju
10 plastrów chudego boczku
łuskanego
1 czerwona papryka
1 cebula
15 dag sera cheddar
Majonez do posmarowania
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków
Świeży rozmaryn
2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy,
kroimy na grubsze cząstki, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz solą, układamy
w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Mięso drobiowe płuczemy,
rozbijamy na pięć kotletów, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony,
smarujemy cieniutko majonezem, układamy pokrojone w paseczki osączone z zalewy
suszone pomidory, oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy w
roladki, okręcamy każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i
układamy na ziemniakach.
Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz
wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Całość przykrywamy folią
aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 1
godziny.
Na kilka minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby mięso ładnie
się zrumieniło.
Podajemy gorące danie z
ulubioną surówką.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktów firmy DAGOMA- to wieloletnia tradycja w nowym wydaniu, w firmie której produkuje się według oryginalnych tradycyjnych receptur, zachęcają również przystępne ceny i wspaniały smak. Polecam!
Ależ pyszny obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te roladki :-) lubimy takie :-)
OdpowiedzUsuń