Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym
bezalkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników
z lekką nutą goryczki i białego pieprzu, idealny do zrobienia w tortownicy i
przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość.
Łatwy w wykonaniu.
Jeden z lepszych przepisów, na
stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast.
Składniki:
Ciasto na keksówkę o wym 13X39
cm
3 jajka
200 ml ciemnego karmelowego
piwa
30 dag mąki pszennej-użyłam
tortowej
15 dag cukru
160 ml miodu gryczanego-można
użyć zwykłego
180 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do
piernika
1 czubata łyżeczka sody
oczyszczonej
¼ łyżeczki mielonego białego
pieprzu
Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny
spożywczej
Dowolna posypka do ciast.
Sposób wykonania:
Ciasto:
Piwo przelać do rondelka,
doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać dokładnie
składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość
przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.
W misie miksera ubić jajka z
cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy
składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem
blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.
Piec 50-55 minut w temp
175*c-do suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do
całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem,
odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w
garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej
czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania
gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.
Wynieść w chłodne miejsce-ale
nie do lodówki!
Słodkich wypieków!
Przepis dołączam do akcji Dobrze wypieczone święta na Durszlaku
Mmmm..ciekawe ciasto. Ja całe święta na Karmi, wiec takie ciasto jak najbardziej
OdpowiedzUsuńPyszny piernik, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś na zwykłym piwie-był pyszny:) ciekaw jak smakuje na karmi? :)
OdpowiedzUsuń