STRONY

niedziela, 27 grudnia 2015

Karmelowy piernik

Wilgotny piernik na ciemnym karmelowym bezalkoholowym piwie, mega puszysty, całkiem inny od długo dojrzewających pierników z lekką nutą goryczki i białego pieprzu,  idealny do zrobienia w tortownicy i przełożenia go kremem, zachowuje długo swoją świeżość.  

Łatwy w wykonaniu.

Jeden z lepszych przepisów, na stałe zagości w moim repertuarze świątecznych ciast.





Składniki:

Ciasto na keksówkę o wym 13X39 cm
3 jajka
200 ml ciemnego karmelowego piwa
30 dag mąki pszennej-użyłam tortowej
15 dag cukru
160 ml miodu gryczanego-można użyć zwykłego
180 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu


Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej
Dowolna posypka do ciast.

Sposób wykonania:

Ciasto:
Piwo przelać do rondelka, doprowadzić do wrzenia, zestawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.

W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być.

Piec 50-55 minut w temp 175*c-do suchego patyczka. 
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.

Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.

Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.

Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki!

Słodkich wypieków!

Przepis dołączam do akcji Dobrze wypieczone święta na Durszlaku

Dobrze wypieczone święta



3 komentarze:

  1. Mmmm..ciekawe ciasto. Ja całe święta na Karmi, wiec takie ciasto jak najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam kiedyś na zwykłym piwie-był pyszny:) ciekaw jak smakuje na karmi? :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !