Ciasto które zachwyca
porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku
i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka
nad „i”
Godne polecenia.
Składniki:
Ciasto porzeczkowe:
6 jaj
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
5 łyżek oleju roślinnego
5-6 łyżek dżemu z czarnej
porzeczki
Poncz:
¾ szklanki wody
1 łyżka rumu
1 łyżka cukru pudru
Warstwa biała:
30 dag serka homogenizowanego
waniliowego
20 dag mleka w proszku
13 dag masła
50 g startej gorzkiej czekolady
50 g startej gorzkiej czekolady
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
Warstwa ciemna;
1 i ¼ kostki masła
2 żółtka
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
1 galaretka z czarnej porzeczki
50 ml rumu
7 dag mielonych orzechów
włoskich
Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka jaj ubijamy do sztywnej
piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy
żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z
kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy dżem porzeczkowy, delikatnie mieszamy całość rózgą od
miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne.
Wylewamy do wyłożonej
pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika,
pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka.
Upieczone studzimy, kroimy
wzdłuż, na dwa blaty.
Warstwa biała:
Jajka ubijamy z cukrem pudrem
do otrzymania pulchnej puszystej piany.
Miękkie masło ucieramy na puch,
dodając po łyżce serka i utarte jajka, stopniowo wsypujemy mleko w proszku,oraz startą czekoladę miksując delikatnie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody płynną
żelatynę.
Składniki ponczu mieszamy ze
sobą. Nasączamy pierwszy płat ciasta, wykładamy masę z mlekiem.
Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.
Przykrywamy drugą warstwą ciasta, nasączamy znów ponczem.
Warstwa ciemna:
Mleko, cukier oraz kakao i ¼ część
masła zagotowujemy w rondelku mieszając aż masa się połaczy. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w jednej
szklance gorącej wody, studzimy .
Miękkie masło ucieramy na puch,
dodajemy żółtka oraz po łyżce
masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną
ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione
orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.
Chłodzimy w
lodówce.
Słodkich wypieków!
Wygląda obłędnie, cudo!
OdpowiedzUsuńDziękuję !
UsuńPerfekcyjne, jak z fabryki :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńAga pyszne ciacho zrobiłaś, z czekoladą ... mniam ;)wpraszam się na kawkę i ciacho;)
OdpowiedzUsuń